Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

elg løper over vei

Slik unngår du viltpåkjørsel

Nær 8 000 elg, hjort og rådyr blir påkjørt og drept hvert år. Risikoen for å møte disse på veien er størst om høsten, men ta allikevel alltid hensyn til fareskiltene! Her er våre tips og råd.

Unngå viltpåkjørsel:

  • Ta fareskilt for vilt på alvor. Skiltene varsler en reell fare.
  • Senk farten på strekninger med fare for vilt.
  • Søk med blikket i sideterrenget, og se etter spor i snøen.
  • Hjortedyr kommer sjelden alene. Se alltid etter fler.

Ta fareskiltene på alvor

Fareskilt med bilde av elg eller hjort er helt vanlig i Norge, og de må alltid tas på alvor. Tall fra SSB viser at 7 700 elg, hjort og rådyr ble påkjørt sesongen 2019/2020. Det er om høsten flest påkjørsler skjer.

Fareskiltene er satt opp der det gjennom mange år har vært observert dyr som ferdes i og ved veien. Det er ofte et underskilt som viser hvor lenge faren er størst. Ved å redusere farten i forhold til sikt, terreng og fartsgrense, kanskje med bare 10 kilometer i timen, så vil du i mye større grad kunne unngå en viltpåkjørsel.

«

Faren for å kjøre på vilt er en stor bekymring mange steder i landet. Hele 63 prosent i de mest spredtbygde strøkene oppgir at viltpåkjørsler er en bekymring på deres hverdagsreiser.

Vær også ekstra oppmerksom når du kjører i grålysningen eller i skumringen. Da vandrer hjortedyr mest. Dyrene kan, hvis du er uoppmerksom, eller har for stor hastighet, komme brått ut i veien. Vær derfor svært oppmerksom både langt fram og til sidene for å skape ekstra tid til hjelp. Søk med blikket i sideterrenget etter tegn på dyr og vær innstilt på at de kommer.

Hvis du allikevel kan forstå at du vil komme til å kjøre på dyret, brems så hardt du kan og prøv så vidt å styr unna, hvis dette er mulig. Fartsvalget ditt i forkant av en slik situasjonen vil kunne være helt avgjørende for at det går bra. Kjør derfor litt saktere enn du tror er nødvendig.

Foto 2: Det er viktig å ta varselskiltene for vilt på alvor. Du har ikke lyst til å møte på skogens konge langs veien.
Skilt langs vei med skog
Elg langs vei

Vær ekstra oppmerksom:

  • På brøytet vei. Der er det lettere for dyrene å bevege seg.
  • På saltede veier. Der er det mat for dyrene om vinteren.
  • I grålysningen og i skumringen. Da vandrer dyrene mest.

Mye snø og salt gjør at elgen trekker til veiene

Når det er mye snø, trekker ofte dyrene ned mot veier som er brøytet. Dette for å lette fremkommeligheten. Dyrene vil også bevege seg mer når det er svært kaldt.

Høye brøytekanter kan gjøre at dyret blir "fanget" i veibanen, med påfølgende flukt langs veien istedenfor ut i skogen. Brems ned til lav hastighet og la dyret finne et egnet sted for å komme seg ut av veien.

Salt er en viktig næringskilde som det er mangelvare på i naturen. Derfor bør du være oppmerksom på at dyr kan stå i og ved saltede veier.

Små dyrefamiler

Hjortevilt holder ofte sammen i små familieflokker om vinteren. Ser du et dyr krysse veien, er det stor sjanse for at det kommer fler. Da er det viktig at du ikke blir så fokusert på den ene dyret du har unngått, at du i stedet treffer det neste.

Medlemsfordel

Utsatt for en trafikkulykke?

Meld fra om mulig personskade, og oppsøk lege eller andre behandlere. Vi kan hjelpe deg om du har krav på personskadeerstatning.

Dame prater med mann

Varsle om ulykken!

Du skal alltid varsle om ulykken, selv om du tror dyret er uskadd. Skadde dyr lider, og det er derfor viktig at dyret blir funnet så raskt som mulig. Vær oppmerksom på at du risikerer avkortning på forsikringen og bonustap dersom ulykken ikke rapporteres og registreres.

Dette skal du gjøre ved viltulykke:

  • Ta på refleksvest og sikre skadestedet.
  • Ring politiet på 02800. (Ved personskade ring også 113).
  • Bruk merkebånd, en plastpose eller annet, og marker stedet dyret forlot veien.
  • Følg aldri etter skadet vilt. Viltet kan angripe, og dine spor kan ødelegge for søkshunden.
  • Avliv aldri større dyr. Den avgjørelsen tas av viltnemnda eller politiet.