Bruk mobil og touchskjerm lovlig når du kjører bil

Bryter du forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon når du kjører bil, kan du få bot på 10 200 kroner og tre prikker i førerkortet. Her er våre tips for bruk av mobil og touchskjerm i bilen.


Dame bruker mobilen ulovlig i bil
Ikke lovlig: Du kan ikke bruke telefonen på noen måte som innebærer at du holder telefonen i hånden, og du har heller ikke lov til å taste på telefonen når den ikke står i mobilholderen. Foto: Marius Kromvoll

Kort fortalt:

  • Unngå håndholdt mobiltelefon eller bruk av touchskjerm under kjøring
  • Bruk håndfri-system eller stemmestyring for å starte og ta imot samtaler
  • Gjør innstillinger av navigasjon, temperatur, musikk o.l. på touchskjermen på forhånd.

Slik bruker du mobiltelefonen lovlig

Bruk av mobiltelefon i bilen er regulert i forskrift om håndholdt mobiltelefon. For å bruke mobilen lovlig, må den være koblet til håndfri-system eller være plassert forskriftsmessig i egen mobilholder ved siden av rattet.

Når telefonen er plassert i egen mobilholder, kan du taste inn telefonnummer og starte eller avslutte samtaler via skjermen på telefonen. Dette er det eneste du har lov til å gjøre direkte via skjermen på telefonen.

Du kan starte og avslutte samtaler via håndfri-system eller stemmestyring i bilen. Hvis du har på deg headsett eller propp i øret med en knapp for å besvare samtaler, kan du også ta imot samtaler via dette systemet, selv om telefonen ikke står i egen holder.

Når du skal spille av lydfiler, for eksempel høre på radio og podcast eller spille musikk fra Spotify og liknende tjenester, må telefonen være tilkoblet håndfri-systemet i bilen. Det betyr at du må kunne skifte sanger og kanaler ved hjelp av knapper på rattet eller i dashbordet, eller ved stemmestyring.

Dette har du ikke lov til når du kjører bil

Du kan ikke bruke telefonen på noen måte som innebærer at du holder telefonen i hånden, og du har ikke lov til å taste på telefonen når den ikke står i mobilholderen.

Du har ikke lov til å skrive SMS, sjekke Facebook eller surfe på mobiltelefonen når du kjører bil, selv om mobiltelefonen er plassert forskriftsmessig eller er tilkoblet et håndfri-system. Du kan heller ikke bruke telefonens navigasjon aktivt ved å taste på skjermen på mobiltelefonen.

Medlemsfordel:

Få hjelp når du trenger det

Våre advokater er tilgjengelig for deg som har spørsmål knyttet til bilkjøp, garantier, erstatning, reklamasjonssaker, bøter og mye mer.

mann og kvinnelig NAF advokat ser på papirer sammen

Bruk av touchskjerm i bilen

Mange nye biler har store touchskjermer der du kan styre funksjoner i bilen og også koble til mobiltelefonen. Det er ulovlig å bruke touchskjermen i bilen på en måte som gjør at du tar oppmerksomheten vekk fra kjøringen og skaper trafikkfarlige situasjoner. Bruk av touchskjermen er ikke omfattet av forskriften om håndholdt mobiltelefon, men reguleres av den alminnelige aktsomhetsnormen i vegtrafikklovens § 3.

Vår anbefaling er at du så langt som mulig unngår å bruke touchskjermen under kjøring:

  • Unngå å styre navigasjon, varme i bilen, musikk og telefon på touchskjermen underveis.
  • Sett på navigasjon, temperatur, musikk, podkast o.l. før du kjører av gårde
  • Bruk knapper på rattet eller stemmestyring underveis
  • Kjør inn til siden og stans bilen dersom du vil gjøre endringer via touchskjermen, eller få hjelp av passasjerer.
Mann snakker ulovlig i mobil i bil
Prikker: Dersom du bruker mobiltelefonen ulovlig når du kjører bil, risikerer du bot fra 10 200 kroner og oppover. I tillegg kan du få tre prikker i førerkortet. © NAF

Du kan få bot og prikker i førerkortet

Dersom du bruker mobiltelefonen eller touchskjermen ulovlig når du kjører bil, risikerer du bøter fra 10 200 kroner og oppover. I tillegg kan du få tre prikker i førerkortet.

Hovedregelen i forskriften om bruk av mobiltelefon i bilen, er at du som fører av bilen ikke må bruke håndholdt mobiltelefon når du kjører. Forbudet gjelder all betjening av funksjonene på telefonen, så lenge telefonen regnes for å være håndholdt.

Ofte stilte spørsmål:

Publisert: 2. januar 2023

Sist oppdatert: 11. juni 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?