Slik unngår du vannplanning
Mye vann i veibanen øker faren for vannplaning. Vanndammer som samler seg, kan i tillegg skade bilen.
© NAFFarene ved å kjøre bil i regnvær
Plutselige regnskyll kan føre til overvann og vannplaning, spesielt der det er dype spor i veibanen. Vi ber bilistene om å være varsomme og avpasse farten etter forholdene.
Unngå å kjøre i hjulspor med mye vann i og pass på at du ikke kjører gjennom dype vanndammer. Ved store regnskyll kan du også få sprut opp fra veibanen eller fra motgående trafikk. Ved passering av syklende og gående, senk farten betraktelig slik at du ikke spruter på disse.
Sjekk baklysene, også på dagtid
Tett regn gir også dårligere sikt, og vårt råd er å sjekke at du har riktig innstilling på baklys og kjørelys. Mange bilførere er ikke klar over at de kjører rundt med feil innstilte lys. Som bilist må du sikre at du både ser og blir sett. Et godt råd er å skru på lysene og ikke kjøre med automatiske kjørelys når været er dårlig.
Ta samtidig en grundig sjekk av vindusviskerne dine. Er disse slitt kan de føre til ytterligere dårlig sikt. På våre NAF-senter hjelper vi deg med vindusviskerskift, men dette er også noe du fint kan gjøre selv.
Vann i veien kan skade bilen
Ved styrtregn kan det samle seg vanndammer i veien. Det skal ikke mye vann til før det kan skade bilen å kjøre gjennom, dersom vann trenger inn i styringsenheter og motorer. Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er.
Sommerregn kan påvirke rekkevidde
I vår elbiltest, sommeren 2022, avdekket vi at skiftende norsk sommervær førte til at mange av elbilene i testen slet med å klare rekkevidden produsentene oppgir. Vått føre øker forbruket, og for noen elbiler kan dette gi store utslag på rekkevidden. Pass derfor ekstra godt på hvor mye strøm du har igjen på batteriet om du er på langtur og det er ventet mye regn. Stopp og lad før batteriet går under 10 prosent.
Publisert: 21. oktober 2024
Sist oppdatert: 6. desember 2024