Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Kjøpe bruktbil?

Hva må du tenke på når du skal kjøpe bruktbil? Hvor begynner du? Hvordan sikrer du deg mot å gjøre et bomkjøp? Her er våre tips til deg som skal på jakt etter drømmebilen.


startbilde til bruktbilguide video
© NAF

Uansett om du skal kjøpe bruktbil av en privatperson eller av en profesjonell bilforhandler, vil grundig forarbeid gi deg en tryggere bilhandel. Det kan spare deg for frustrasjon og problemer i etterkant.

Sjekkliste ved kjøp av bruktbil

1

Definer behov før du velger bil

Hvilken bil skal du velge? Skal du ha en bil til korte turer og bykjøring, eller skal du på langtur med mye bagasje og unger i baksetet? Det er lurt å tenke nøye gjennom hva du skal bruke bilen til, før du velger bil.

Lag en liste over de viktigste behovene dine og hvilke kvaliteter bilen må ha. Skill mellom kvaliteter som bilen absolutt må ha, og det som er ønskelig, men ikke helt nødvendig.

Er du usikker på hvilken bil du skal velge? Sjekk våre bilguider eller spør en av NAFs bileksperter.

2

Sett en budsjettgrense

Hvor mye penger har du til rådighet og hvordan skal du finansiere bilkjøpet? Før du drar ut for å se på drømmebilen, bør du sette deg en realistisk grense for hvor mye du kan handle for.

Vurder også hvor mye det koster å bruke bilen. I tillegg bør du ha en buffer til ekstra kostnader, spesielt dersom bilen er utenfor garantitiden. Jo eldre bilen er, jo større er sjansen for at det påløper ekstra utgifter.

Ha finansieringsbevis i orden og tenk gjennom hvor din økonomiske grense går før du slår til.

3

Undersøk bilen grundig

Når du har funnet en bil du liker, prøvekjør bilen og undersøk den så godt du klarer. Vi har laget en sjekkliste til deg som skal prøvekjøre bruktbil.

Sjekk også at bilen har vært på service jevnlig og spør selger om det er skiftet vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice. Be om at selger legger frem service- og verkstedshistorikk. Har bilen vært utsatt for kollisjon eller hatt større skader? Ikke vær redd for å stille kritiske spørsmål til selgeren.

Sjekk om bilen er EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som en NAF Test. En EU-kontroll betyr kun at bilen tilfredsstiller visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien.

Undersøk også bilens kilometerstand og årsmodell. Eldre biler med høy kilometerstand har økt risiko for feil.

4

Få bilen testet hvis du er usikker

Selv om du sjekker bilen grundig, så er det mange vanlige feil ved bruktbil som det er vanskelig å oppdage for en som ikke er bilkyndig, og uten at du får sett under bilen. Jo eldre bilen er, jo lengre blir listen over mulige skader på bilen som det kan være dyrt å reparere.

Er du usikker på bilen? Sørg for at det blir tatt en test av bilen på verksted før du bestemmer deg for å kjøpe. Du kan spare deg for mye irritasjon og kostnader ved å be om at bilen skal gjennom NAF-test før du slår til. Testen er mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si mye mer om den tekniske kvaliteten på bilen.


Som en tommelfingerregel bør du få bilen testet hvis den er utenfor garantitid.

5

Skriv alltid kjøpekontrakt

Kjøpekontrakten er det viktigste dokumentet du har når du handler bil. Pass på at opplysninger og løfter som selgeren gir om bilen, blir tatt med i kjøpekontrakten.

Med NAF Kjøpekontrakt kan du gjøre alt av papirarbeid og betaling på ett og samme sted; kjøpekontrakt, salgsmelding, forsikring, omregistrering og gebyrfri betaling med Vipps. Signer alt digitalt med BankID!

NAF digitale kjøpekontrakt på mobil
Naf kjøpekontrakt: Vår digitale kjøpekontrakt gir deg alt du trenger på ett sted! Signer digitalt og betal med Vipps. © NAF

Kjøpe bruktbil? Bruk NAF Test!

Før du kjøper bruktbil anbefaler vi at du får en tilstandsrapport av bilen. NAF Test Eierskifte gir deg en grundig vurdering av bilens tekniske tilstand og dokumentasjon av funnene.

Rabatt for medlemmer!

Vi hjelper deg med bilkjøpet!

Om det er noe du er usikker på kan du ta kontakt med våre juridiske og tekniske rådgivere.

Hvis du skulle oppdage feil ved bilen i etterkant av kjøpet er det viktig at du klager skriftlig til selger. Dette gjelder uavhengig av om du har kjøpt bilen av en privatperson eller en profesjonell bilforhandler.