Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Lading av elbil

Slik lader du elbilen billig

Det kan være mye penger å spare på å lade smart.

© NAF

Lading hjemme

En fordel med å kjøre elbil framfor dieselbil er billig drivstoff – i hvert fall om du kan lade hjemme.

Har du tilgang til lading hjemme, er det den desidert billigste måten å fylle bilen med drivstoff. Strømstøtten sørger for at dette gjelder også når det er høye strømpriser.

Lad når strømmen er billig

Strømprisen endrer seg hver time, og det lønner seg naturligvis å lade når strømprisen er lav.

Mange strømselskaper viser deg strømprisene i sin app. Alternativt kan du sjekke strømprisene hos Nord Pool, hvor morgendagens priser publiseres hver dag.

– De fleste av oss har en spotprisavtale på strømmen hjemme, og da svinger prisen gjennom døgnet. Strømprisene er som regel lavest på natten, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Strømmen er dyrest på morgenen og etter jobb, som er tidspunktene mange bruker strøm.

– Strømforbruket er som regel på sitt laveste fra klokken ti om kvelden til klokken seks om morgenen. Dette er tiden du bør prøve å lade bilen, sier Sødal.

En mann plugger i en elbillader i en garasje
Lading: Lad elbilen om natten med en trygg ladeboks. © NAF
© NAF

Lad med en trygg ladeboks

For mange vil det være mulig å styre ladingen med innstillinger i bilen eller ladestasjonen, slik at bilen kun lader på natten eller i de timene strømmen er billigst.

– Ikke alle eier de nyeste elbilene, har smartlading fra strømleverandøren sin eller har en såkalt smart ladeboks hjemme. Da går det an å gjøre det på gamlemåten, nemlig å sette bilen på lading rundt klokka ti om kvelden, sier Sødal.

I tillegg til at strømprisen er lavest om natten, er også nettleien lavere om natten.

Husk at det er viktig å ha et sikkert ladepunkt når du lader elbilen mens familien sover. Det eneste riktige er å lade bilen med en forskriftsmessig installert ladestasjon.

Lading i vanlig stikkontakt kan utgjøre en brannrisiko.

Rabatt på hjemmelader

Som NAF-medlem får du Zaptec Go til medlemspris! Ladeboksen lader automatisk når strømmen er billigst, og er testvinner i NAFs test av ladebokser.

Rask eller treg lading?

Du ønsker kanskje at elbilen skal lades opp så raskt som mulig hjemme, som i så fall betyr at elbilen må lades med et høyt antall kilowatt (kW).

Måten nettleien beregnes betyr imidlertid at de som bruker mye strøm samtidig blir straffet.

Hvis du for eksempel lader elbilen med høy effekt på samme tid som du skrur på vaskemaskinen, bruker stekeovnen og kanskje andre elektriske apparater, må du forvente en høyere nettleie-regning.

Om du ønsker å spare mest mulig penger på ladingen, bør du derfor skru ned effekten bilen lades med for å unngå økt nettleie. Dette kan som regel gjøres gjennom bilen eller ladeboksen.

Lavere effekt vil gjøre ladingen tregere, men kan gi deg lavere nettleie.

Lading borte

Om du ikke har tilgang til lading hjemme (eller på jobben), må du lade offentlig, enten på en kommunal lader eller hos en ladeoperatør.

Prisen på kommunal lading varierer i ulike kommuner, men også der vil det ofte lønne seg å lade om natten. I Oslo er det for eksempel billigere å lade fra klokken 20 til 09 enn det er å lade mellom 09 og 20.

Har du ikke tilgang til kommunale ladere, må du benytte ladeoperatørenes ladestasjoner. Eksempler på ladeoperatører er Recharge, Mer, Kople, Circle K, Eviny eller Ionity.

Prisene varierer hos de ulike ladeoperatørene, og derfor er det lurt å være bevisst på hvor du lader.

Lading med høyere effekt kan noen steder være dyrere enn lading med lav effekt. Undersøk hvilken effekt bilen din maksimalt kan lade med, slik at du ikke betaler unødvendig for en hurtiglader som har mye høyere effekt enn bilen din kan ta imot.

Sjekk NAFs ladetester for å se hvor raskt din elbil lader.

Noen ladeoperatører har litt lavere pris hvis du registrerer deg som kunde.

Hvis du lader mye hos en ladeoperatør, kan det lønne seg å inngå en ladeavtale. Dette fungerer som et abonnement, hvor du betaler et månedlig beløp for å få billigere lading. Vær imidlertid bevisst på hvor mye du må lade for at avtalen skal lønne seg – ofte må du lade mye for å gå i pluss.