Kort fortalt:
- Vær forsiktig langs veien om du får driftsstans i tett trafikk.
- Jevnlig vedlikehold og service er viktig for å redusere sjansen for plutselig motorstopp.
- Hold kontroll på bilnøkkelen, mange mister denne på ferie.
Bilbergingsårsaker som plutselig oppstår:
Batteriet som plutselig døde
De vanligste årsakene til bilberging er ganske like året rundt, og ofte er veihjelpen knyttet til batteritrøbbel - både i vinter- og sommersesongen. Dermed er det viktig å vedlikeholdslade bilbatteriet før du skal på langtur.
Husk at også elbiler har et lite 12-voltsbatteri som kan takke for seg. Det meste av utstyr i bilen, unntatt selve fremdriften, er avhengig av dette lille batteriet.
Motoren som plutselig stoppet
Bensin- eller dieselmotoren kan trenge en service og tilsyn før bilturen, for eksempel en passende NAF-test eller service. Noen ganger lar det seg løse av bilbergeren, men mange må ha bilen på verksted. Da kan ferieturen få en kjedelig vending mens man venter på reparasjon. Jevnlig vedlikehold og service, som blant annet oljeskift, reduserer sjansen for motorstopp.
Rask hjelp med NAF Veihjelp
Vær trygg på å få raskest mulig veihjelp med vårt store nettverk av bilbergere i Norge og hele Europa. Som medlem med veihjelp får du hjelp uansett årsak og det er 0 kroner i egenandel.
Nøkkelen som plutselig forsvant
Når man skal senke skuldrene og slappe av kan kanskje logistikk og konsentrasjon glippe, og plutselig er bilnøkkelen låst inne i bilen.
Har man ikke med reservenøkkel må bergeren fra NAF dirke opp låsen eller prøve å åpne bilen på annet vis. Derfor er det smart å ha med seg reservenøkkel på tur. Da er sjansen for innelåst nøkkel mindre.
Noen opplever også at nøkkelen blir borte. Som NAF-medlem med veihjelp har man automatisk nøkkelforsikring, men det kan ta tid å skaffe moderne bilnøkler. Så pass godt på bilnøklene!
Dekket som plutselig punkterte
Moderne bildekk tåler mye og punkterer sjelden. Men mange kjører rundt med gamle og utslitte dekk som ikke er så godt egnet til lange turer på varierende underlag. Punktering er også en av de vanligste årsakene til bilberging.
Husk at mange nye biler ikke har noe reservehjul. Dermed er man avhengig av enten et reparasjonssett eller hjelp fra bilberger. Tipset er å finne ut hva som følger med bilen. Er det et komplett reservehjul, eller et sett med skum og en liten luftkompressor for å tette og fylle dekket? Eller er det ingenting i det hele tatt?
Riktig og gode dekk har mye å si for godt veigrep. Sørg for at vinterdekkene har godt mønster og ikke er for gamle, og sjekk også lufttrykket før du skal ut på langtur med bil. Riktig lufttrykk gir riktig belastning og jevn slitasje på dekket.
Les mer:
Hva gjør du hvis du får stopp langs veien?
Skulle du være uheldig og få motorstopp eller punktere, gjelder det å holde hodet kaldt og sørge for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken.
- Forsøk å få bilen inn langs veien straks du merker problemer. Det beste er å rulle inn på en parkeringsplass eller annet sikkert sted.
- Sett på nødlys og ta på refleksvest før du går ut av bilen.
- Sett opp varseltrekant et stykke bak bilen for å varsle medtrafikanter.
- Står du vanskelig plassert langs veien er det lurt å få alle ut av bilen og i trygg avstand fra veibanen. Bruk dørene som ikke vender ut mot trafikken.
- Finn ut nøyaktig hvor du er slik at bilbergeren lettere finner deg.
De vanligste bergingsårsakene
Nedenfor finner du oversikt over de vanligste årsakene til bilberging i løpet av 2024:
- Startproblemer
- Punktering
- Batteritrøbbel
- Hjul og hjuloppheng
- Elektriske systemfeil
- Kjørt fast i snø eller utforkjøring