Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

familie i overgangsfelt

Husk at du deler veien med tusenvis av skolebarn!

Det er skolestart og mange barn skal ut langs veiene igjen. Det er viktig at barn og foreldre opplever skoleveien som trygg. Her er våre syv råd til deg som sjåfør.

© NAF

Skap en trygg skolevei:

  • Beregn nok tid og unngå stress.
  • Vis respekt for fartsgrensene og kjør pent.
  • Lær barna tidlig riktig adferd i trafikken.

Syv råd for trygg skolevei

Vi i NAF har et sterkt engasjement for trafikksikkerhet og oppfordrer derfor alle foreldre og foresatte til å øve på skoleveien sammen med barna.

Bruk tid til å lære barna riktig adferd i trafikken og gjør det du selv lærer barna. Det kan også være lurt å alliere seg med andre i nabolaget som man kan gå, sykle, kjøre eller ta buss sammen med.

Her er våre råd:

1

Sett av nok tid

Beregn nok tid slik at alle unngår stress når du følger barn til skolen - enten dere går, sykler eller kjører buss eller bil. Hvis det ikke er droppsone ved skolen, kan du sette av barna 200 - 300 meter unna for å unngå trengsel ved skolen.

2

Fartsgrenser ved skolene

Ved alle skoler er det satt lavere fartsgrenser for å øke sikkerheten for barna. Vis respekt for fartsgrensene.

3

Lyskryss og fotgjengeroverganger

Barn har store problemer med å bedømme fart og avstand til et kjøretøy. En førsteklassing vil faktisk ikke kunne bedømme om en bil står stille eller er i fart når den er et stykke unna. Vær derfor spesielt oppmerksom på lyskryss og utvis aktsomhet når du nærmer deg lyskryss og fotgjengeroverganger.

4

Sikring av passasjerer

Selv på en kort skolevei skal alle i bilen være sikret. Det er sjåførens ansvar at alle passasjerer er sikret på forsvarlig måte. Barn som er lavere enn 150 cm skal ikke sitte i forsetet med kollisjonspute hvis kollisjonsputen ikke er frakoblet. Unngå store og tykke jakker i bilen, det hindrer setebeltet i å virke optimalt ved en kollisjon.

5

Oppmerksomhet

Vær svært oppmerksom når du setter av barnet ved skolen. Unngå å kjøre inn i skolegården. Bruk på/avstigningslomme eller droppsone der slike finnes. Det aller beste er å parkere noen hundre meter unna det mest trafikkerte området og gå sammen med barnet resten av veien.

6

Hvis du må parkere ved skolen eller barnehagen

Det sikreste er å rygge inn på den ledige plassen når du kommer. Da beholder du god oversikt over trafikkbildet. Når du skal videre har du god oversikt når du skal ut av parkeringsplassen igjen

Gutt går til skolen
Gå til skolen: Bruk tid til å lære barna riktig adferd i trafikken og gjør det du selv lærer barna. © NAF

Foreldre føler skoleveien er farlig

Så mange som hvert tredje barn kjøres jevnlig til skolen, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF, våren 2022. Tidsklemma og trafikkfarlige skoleveier er årsaker til at mange barn blir kjørt.

Å gå eller sykle til skolen kan både være sosialt og god avkobling for barna og de voksne som følger dem. Utrygge skoleveier kan derimot føre til at flere foreldre velger å kjøre barna til skolen i stedet for å la dem gå eller sykle. Her må politikerne lytte til foreldre og skoler rundt om i kommunene og legge ned mer innsats i å trygge skoleveiene.

Vi jobber for trygge og trivelige skoleveier

De siste par årene har NAF, sammen med skoler og foreldre, aksjonert for tryggere skoleveier på 35 skoler rundt om i landet. Til sammen har over 17 000 barn fått tryggere skoleveier, og målet med aksjonene er at flere barn skal kunne gå og sykle trygt til skolen.

Sammen med våre lokalavdelinger jobber vi for:

  • Å skape varige endringer for barna og foreldrene – det skal bli tryggere og bedre å gå eller sykle til og fra skolen.
  • Å engasjere foreldre og andre i nærmiljøet, slik at de er med på å gjøre en forskjell.
  • Å bidra til at flere barn går eller sykler til skolen. Da må forholdene legges til rette for det.

Helt super skolevei

Vi i NAF jobber for bedre sikkerhet og et tryggere miljø på skoleveiene. Vi ønsker å skape oppmerksomhet på det som skaper farlige situasjoner langs skoleveien.

Aksjon trygg skolevei

Publisert: 12. august 2022

Sist oppdatert: 12. november 2024

Ingunn Handagard,

Les også


Fant du det du lette etter?