Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

biler som kjører på vei

Dette bør du vite om fartsgrenser i Norge

Kjører du for fort setter du både egen og andres sikkerhet i fare. Ditt valg av fart bør bidra til trafikksikkerheten. Les mer om fartsgrenser i Norge.

© NAF

Vanlige fartsgrenser i Norge:

  • Dersom ikke annen fartsgrense er fastsatt ved offentlig trafikkskilt, må det i tettbebygd strøk ikke kjøres fortere enn 50 km/ t.
  • Dersom ikke annen fartsgrense er fastsatt ved offentlig trafikkskilt, må det utenfor tettbebygd strøk ikke kjøres fortere enn 80 km/ t.

Ved andre fartsgrenser vil et offentlig fastsatt trafikkskilt alltid angi høyeste tillatte hastighet. Dette på bakgrunn av veiens utforming, sikt, antall kryss og normal trafikkmengde på den aktuelle strekningen. Fartsgrensene er i tillegg til ovennevnte fastsatt ut fra kroppens tåleevne ved et eventuelt sammenstøt. Fartsgrenser er et trafikksikkerhetstiltak av svært stor betydning.

Overskrider du fartsgrensen bidrar du til økt risiko for deg selv og de rundt deg. Jo høyere hastighet, desto verre konsekvenser. Det er derfor helt avgjørende at fartsvalget ditt tar hensyn til forholdene der du er. Litt lavere hastighet enn du tror er riktig og et godt handlingsrom vil være gode tiltak.

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Eksempler på forskjellige fartsgrenser kan være 30 – 50 – 70 km/t

30 km/t

Dersom du som fotgjenger blir påkjørt, har du 80% sjanse for å overleve dersom bilen ikke kjører fortere enn 30 km/t. Det er hva kroppen din kan tåle. Dersom bilen treffer deg i 50 km/t, har du kun 20% overlevelsessjanse. Det er derfor fartsgrensen ofte er satt til 30 km/t der det er mange fotgjengere og syklister.

50 km/t

Dersom du sitter i en bil og blir påkjørt fra siden, har du størst overlevelsessjanse dersom bilen som treffer deg ikke kjører fortere enn 50 km/t. Det er derfor det som oftest er fartsgrense på 50 km/t der hvor mange veier krysser hverandre, og faren for sidepåkjørsler er stor.

70 km/t

Gutt går til skolen
Senk farten: Vær oppmerksom og pass ekstra på farten i tettbygde strøk og strekninger med mange fotgjengere og syklister. © NAF

Dersom du frontkolliderer med en annen bil (av noenlunde samme størrelse som din), er sjansen stor for å overleve dersom farten ikke er høyere enn 70 km/t. Mange veier som har høy risiko for møteulykker, er ofte skiltet med 70 km/t som maksimal fart.

Fartsgrenser på hovedveier

På hovedveiene vil fartsgrensen variere mellom 70 og 110 km/ t. Det kommer helt an på om det er fylkesvei, riksvei, motortrafikkvei eller motorvei. Andre hensyn som tas kan være:

-Er det fysiske midtdelere mellom kjørebanene?

-Hvor bred veiskulder er det?

-Hvordan er sideterrenget, er det fjellknauser og tett skog eller åpent lende?

-Er det ett eller flere felt?

-Hvor mange av- og påkjøringer er det på strekningen?

-Hvordan er kryssene utformet?

-Er det krappe eller slake svinger langs veien?

Alt dette, og hva kroppen kan tåle i et sammenstøt, er med på å avgjøre hvilken fartsgrense som settes.