Kort fortalt:
- Stor forskjell på beskyttelsen de ulike hjelmene tilbyr.
- Testen er utført av NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC.
- Hjelmene er testet for sikkerhet, brukervennlighet og farlige stoffer.
Beskyttelse mot hodeskader er viktigst
Barn er sårbare for hodeskader når de sykler eller bruker sparkesykkel. Derfor anbefaler vi alltid at barn bruker hjelm.
Sikkerhet og beskyttelse mot skader ved en ulykke teller mest i totalvurderingen av hjelmene i testen, som er utført av vår tyske søsterorganisasjon ADAC. Totalt er det testet 15 hjelmer som er å få kjøpt i Norge.
Kun to hjelmer får totalscore «god» på sikkerhet
Testvinneren fra Abus scorer best på sikkerhet totalt sett, sammen med hjelmen fra Casco på andreplass. Abus scorer i tillegg godt på brukervennlighet, og det sikrer den plasseringen helt i toppen.
Litt overraskende er det bare disse to hjelmene i testen som oppnår vurderingen «god» på sikkerhetstesten. Hjelmene fra Alpina og Bell på andre- og fjerdeplass scorer godt på beskyttelse mot hodeskader, men får mye trekk for at de ikke gir god synlighet i mørke.
Dette trekker ned totalkarakteren på sikkerhet slik at vurderingen på denne delen av testen ender på "tilfredsstillende". Her ender også flertallet av hjelmene i testen, og ingen av hjelmene blir vurdert til å gi svært god beskyttelse mot skade.
Tester beskyttelse mot hodeskader
Testens taper, Linok X Actionteam fra Cube, scorer best av alle hjelmene på beskyttelse mot hodeskader, men totalvurderingen av sikkerhet er bare "akseptabel". Under testingen ble hjelmen skjøvet bakover og av hodet til testdukken. Dette trakk ned helhetsvurderingen mye. Det samme skjedde med hjelmen fra KED, som også fikk mye trekk for dette.
Dårligst total score på sikkerhet har hjelmen Lazer Gekko som gjør det svakt på flere deler av sikkerhetstesten. I likhet med hjelmen fra Cube vurderes den bare som "akseptabel" på sikkerhet.
Hjelmene vi har testet:
Ingen av hjelmene får toppscore
Ingen av de femten hjelmene får totalvurderingen "svært god" når sikkerhet, brukervennlighet, motstand mot varme og innhold av farlige stoffer er vurdert.
De fire hjelmene fra Abus, Alpina, Casco og Bell ender med en totalvurdering "god", mens de fleste andre vurderes som tilfredsstillende. Testens taper fra Cube er den eneste av hjelmene som får totalvurderingen "dårlig". I tillegg til svakt resultat i sikkerhetstesten, så har den høyt innhold av farlige stoffer, phtalater, i hakeremmen.
Dårlig synlighet i mørke
Mange av hjelmene får trekk for dårlig synlighet i mørket, og hjelmene fra Hamax og Lazer kommer dårligst ut her. Vi anbefaler hjelm som har refleks eller reflekterende farge, eller som har LED-lys.
Dersom du har en hjelm som ikke har refleks eller lys, så kan du feste dette på selv. Vær OBS på at vi ikke anbefaler å ha hodelykt eller liknende lykt med sterkt lys på hjelmen fordi dette kan blende andre trafikanter. Lys på hjelmen skal kun fungere for å gjøre syklisten synlig, ikke for å lyse opp vegen.
Tålte ikke solvarmen
Hjelmen fra Nutcase klarte ikke varmetesten like godt som de andre hjelmene, og materialet på utsiden av hjelmen tok skade. Hjelmene ble utsatt for varme tilsvarende det å ha hjelmen liggende i solsteiken midtsommers i bakvinduet på en bil.
Når du skal kjøpe sykkelhjelm
- Velg en hjelm som har MIPS-funksjon. Det beskytter hodet mot skader som følge av rotasjon på hjelmen ved en kollisjon.
- Sikkerhet og beskyttelse mot hodeskader er det viktigste, og vi anbefaler å vektlegge dette når du kjøper hjelm.
- Det er en fordel å prøve hjelmen på barnet før du handler. Vekt på hjelmen kan ha mye å si for komforten for barnet, og hodeformen er også forskjellig.
- Velg en hjelm som gjør barnet synlig i mørket, eller kjøp refleks eller lys som gir synlighet.