Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Kjøpsguide til elsykkel

Bruken av sykkelen har det meste å si for hvilken type elsykkel du skal velge og hvilke tekniske egenskaper sykkelen bør ha. Vi skal prøve å hjelpe deg å velge elsykkelen som passer for deg.


Bildet viser en dame på en Kayoba elsykkel på Oslo kaia.
En elsykkel er en stor investering for de fleste. Du bør derfor bruke litt tid på å lese tester, finne ut av bruken og hvor mye penger du ønsker å legge i sykkelen. Foto: Marius Kromvoll

I vår elsykkelguide finner du:

  • Hvilke sykkeltyper som finnes på markedet
  • Hva som er forskjellen på en dyr og billig elsykkel
  • Rekkevidde og batterikapasitet
  • Syklenes tekniske egenskaper

Hvilken elsykkel skal jeg velge?

Det avhenger først og fremst av hva du skal bruke sykkelen til. Skal du sykle korte strekninger i byen, eller skal du pendle lange strekninger til jobb hver dag? Skal du sykle i flatt og lett terreng, eller i tunge bakker? Skal du bare frakte deg selv, eller skal du også frakte bagasje eller sykkelvogn med barn? Her er elsykkeltypene som finnes på det norske markedet:

Bildet viser en dame som holder en sammenleggbar sykkel langs brygga.
Sammenleggbar: Reiser du ofte med tog, og vil komme deg raskt videre, er kanskje en sammenleggbar elsykkel riktig for deg.

Hva er forskjellen på en dyr og en billig elsykkel?

En elsykkel er en stor investering for de fleste. Du bør derfor bruke litt tid på å lese tester, finne ut av bruken og hvor mye penger du ønsker å legge i en elsykkel. Du kan få sykler helt ned i 7000 kroner, som har bra rekkevidde, og som fungerer helt fint til lettere turer. Skal du bruke elsykkelen til pendling må du fort opp i mellom 20 000 og 35 000 kroner for en god sykkel. Her er våre kjøpsråd:

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Elsykkelens rekkevidde

Skal du bruke sykkelen til korte turer i nærområdet, kan du klare deg med en sykkel uten lang rekkevidde på batteriet. Dersom du skal pendle langt og sykle 5-6 mil hver dag, blir rekkevidden mye viktigere. Rekkevidden påvirkes både av sykkelens tekniske egenskaper som batterikapasitet og effektivitet i drivverket, og av hvordan og hvor du bruker sykkelen.

Nærbilde av mann som sjekker sykkelhjul.
Tester elsykler: Siden 2016 har vi testet en rekke elsykler. Vi tester batteriets rekkevidde, bremser, syklenes konstruksjon og hvor gode de er å sykle med.

Tekniske egenskaper

Når du skal velge elsykkel har ofte de tekniske egenskapene stor påvirkning på pris og kvalitet. Kjøper du en sykkel med god batterikapasitet får du lengre rekkevidde. Velger du en sykkel med god supportfaktor fra motoren får du bedre drahjelp i bakkene og mer ”sprut” i sykkelen. God kvalitet på bremsene er også viktig, spesielt på elsykler som går fortere og veier mer enn en vanlig sykkel.

Publisert: 4. mai 2021

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?