Kort fortalt:
- Vi krever et skaderegister på bil
- Et skaderegister for bil vil få bort farlige biler fra norske veger
- SVV har sendt lovforslag om skaderegister på høring
Saken er oppdatert 27. februar 2025
Hvilke biler skal inn i et skaderegister?
Vi har vært en sterk pådriver i arbeidet med å få etablert et offentlig skaderegister for bil, og arbeidet har gitt resultater. Statens vegvesen har nå sendt ut høring om skaderegister på bil med forslag til hvilke biler som skal inn i registeret. Det er foreslått en grense på forsikringsskader på enten 50 000, 75 000 eller 100 000 kroner.
Hvis vi skal sikre at biler med trafikkfarlige skader blir registrert, må grensen for å registrere en bil i skaderegisteret ikke settes for høyt. For å få et effektivt skaderegister mener vi at biler med en skadetakst på 50 000 eller mer må inn i registeret. Det gir vi uttrykk for i høringsinnspill til Statens vegvesen.
Statens vegvesen regner med at rundt 8 prosent av biler med forsikringsskade blir inkludert i registeret hvis grensen går ved 50 000 kroner. Hvis grensen settes høyere, frykter NAF at biler som har hatt omfattende skader kan selges videre uten at bilkjøperen får vite det. Disse bilene kan i dag bli solgt i flere ledd, uten at partene vet om skadene.
Det er bred enighet om at biler som har vært innløst av forsikringsselskapet skal inn i et skaderegister. Det er også foreslått at biler som har over 15 reparasjonstimer på karosseriet skal registreres, og vi støtter det forslaget. Det vil sikre at biler som har hatt store strukturelle skader blir registrert.
Fordeler
- Større trygghet for deg som skal kjøpe bruktbil
- Bedre trafikksikkerhet ved at biler som ikke er forsvarlig reparert holdes unna vegen
- Vanskelig for useriøse aktører å operere i bruktbilbransjen
Farlige biler bort fra vegen
Målet med et skaderegister er å unngå at biler som har vært utsatt for store skader, kommer ut igjen på norske veger uten at de er forskriftsmessig reparert. Målet er også å gjøre det trygt for deg som skal kjøpe bruktbil.
I dag risikerer du å kjøpe en bruktbil som har vært utsatt for store skader, uten at du er klar over det. Det finnes flere eksempler på at biler har vært skadet og kondemnert, for deretter å komme ut igjen i bruktbilmarkedet uten å være reparert skikkelig. Noen av bilene har så omfattende skader at de aldri skulle vært på vegen igjen.
Uten et offentlig skaderegister på bil har det vært mulig for useriøse verksteder og bruktbilforhandlere å videreselge trafikkfarlige biler med skjulte skader. Nå blir det ryddet opp i dette.
Bra for både kjøper og selger
I dag er bruktbilkjøp på klagetoppen hos NAF og Forbrukerrådet. Vi mener at et skaderegister er til fordel for både kjøperen og selgeren fordi det sikrer at riktig informasjon om bilen kommer frem når bilen selges.
Når opplysninger om skade på bilen er kjent før avtalen inngås, er det mindre sjanse for at det blir konflikt i etterkant. Et skaderegister vil gi et mer realistisk oppgjør, og det vil være til fordel for begge parter.
Advokathjelp
Slik kan NAF Advokat hjelpe deg!
Våre advokater og biltekniske eksperter jobber sammen for å løse dine juridiske problemer, knyttet til bil.
Vi hjelper deg med:
- Problemer etter salg eller kjøp av bil
- Klage på verkstedsregningen
- Uenighet med forsikringsselskap
- Toll og avgiftsspørsmål
- Strafferettslige spørsmål og tap av førerretten
- Personskade etter en trafikkulykke
- Andre problemer knyttet til bilhold
Søk i skaderegister for bil
Skaderegisteret vil være offentlig tilgjengelig slik at enhver som skal kjøpe bruktbil kan gjøre søk i registeret basert på registreringsnummeret på bilen. Det er foreslått at skaderegisteret skal oppgi takstsum, dato for skade på bilen og eventuelt navn på verkstedet som har reparert skaden.
Registeret vil ikke gi detaljer om hvilke konkrete skader en bil har hatt eller hvordan skadene er reparert. Dette er opplysninger som du kan be selger av bilen om å levere ut.
Disse bilene vil registreres
Det er foreslått at registeret skal gjelde for kjøretøy i klasse M og N med totalvekt inntil 7,5 tonn, dvs personbil, campingbil, buss, varebil og mindre lastebil.
Et skaderegister vil basere seg på data fra forsikringsselskapene. Det arbeides med detaljer for hvilke biler som skal inn i et register. Innløste biler vil bli inkludert, i tillegg til biler med forsikringsskade over en viss størrelse. Et av spørsmålene som må avklares er hvor beløpsgrensen for skadetakst skal gå. Skal den ligge på 50 000, 75 000 eller 100 000.
Det er også foreslått at biler med utført karosseriarbeid på mer enn 15 timer skal registreres. Det vil sikre at biler som har hatt store strukturelle skader, men der skadetaksten ligger på under 50 000 kroner, også tas inn i registeret.
For deg som eier av bilen og som forsikringstaker vil personvernhensyn ivaretas, og registeret vil ikke ha detaljer om skaden på bilen eller om hendelsesforløpet.
Sammen brøler vi høyt!
Som NAF-medlem er du en del av det store, samlede "brølet" mot høye avgifter og for en trygg, enkel overgang til bærekraftig transport.