Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Hvordan selge bil privat?

Dersom du planlegger å selge bil privat kan litt forarbeid sørge for en tryggere bilhandel og spare deg for eventuelle problemer.


går over kjøpskontrakt digitalt bilforhandler
Bilsalg: Tips og råd du bør tenke på ved privatsalg av bil. © NAF

En av fordelene ved å selge på egenhånd, er at du beholder hele kjøpesummen selv. Men, det er mye å tenke på når du skal selge bilen din. Her er noen tips og råd for hva du bør gjøre for sikre deg en trygg og enkel bilhandel.

Før du selger bilen

1

Ta en grundig vask

iDet er først og fremst viktig å ta en grundig vask av bilen, både utvendig og innvendig, slik at bilen fremstår på best mulig måte på bildene. Les mer om våre råd for innvendig vask og utvendig vask av bil.

2

Sjekk dine plikter og rettigheter som selger

Sett deg inn i hvilke rettigheter og plikter du har. Selgers opplysningsplikt går lenger enn kjøpers undersøkelsesplikt.

3

Undersøk bilens markedspris

Skal du selge bruktbil, må du finne ut hvor mye bilen din er verdt. Priser på tilsvarende biler på nettet vil i de fleste tilfeller kunne være et godt utgangspunkt. Vi kan også gi deg en prisantydning på bilen hos et av våre NAF-sentre.

4

Sjekk bilens servicehistorikk

Finn frem bilens service- og verkstedhistorikk slik at dette er tilgjengelig for kjøper.

5

Få en salgstest

Ta en NAF Test for å undersøke bilens tilstand. Testen er mye mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si noe om den tekniske kvaliteten på bilen langt utover en EU-kontroll. Den gir deg mulighet til å fikse på småting, og er dessuten et godt salgsargument i seg selv.

6

EU-godkjenning

Bilen bør være EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som en NAF-test. At bilen er EU-godkjent betyr at den tilfredsstiller visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien.

mann fotograferer svart bil
Forarbeid: Før du skal selge bilen din bør du undersøke bilens markedspris, ta en skikkelig vask av bilen og egne bilder. Ta også gjerne en salgstest, der bilens tilstand blir undersøkt. © NAF

Når kan du si opp forsikringen?

Forsikring kan sies opp fra det tidspunkt bilen overtas, og på lik linje skal kjøper har forsikring fra vedkommende overtar bilen. Selgers forsikring blir uansett stående en god stund til ny eier har tegnet egen forsikring.

Når kjøper skal overta bilen

Det er videre flere ting å huske på før ny eier overtar bilen:

1

Prøvekjøring av bilen

Hvis kjøper ønsker å prøvekjøre bilen, bør du forvisse deg om at han/hun har gyldig førerkort. I tillegg anbefaler vi alltid å bli med under prøvekjøringen.

2

Husk kjøpekontrakt!

Kjøpekontrakten er bilsalgets viktigste dokument. Bruker du vår digitale kjøpekontrakt, kan du betale med Vipps og signere trygt og enkelt digitalt med BankID.

3

Salgsmelding og omregistrering

Husk å fyll ut salgsmelding før bilen overtas. I kontrakten vår kan du også utføre Statens vegvesens obligatoriske dokumenter ved eierskifte, som salgsmelding og omregistrering. Alt dette er integrert med kjøpekontrakten – og sendes inn automatisk.

4

Kjøper må tegne ny forsikring

Den nye eieren av bilen må bestille forsikring, og du må huske å si opp din. For å få omregistrert bilen må ansvarsforsikringen være gyldig. Bruker du NAF Kjøpekontrakt vil du få et godt forsikringstilbud av Gjensidige.

5

Fjern bombrikken

Husk å fjern bombrikken og gjør nødvendige endringer hos ditt bomselskap.

to mobiler med NAF digitale kjøpekontrakt
Kjøpekontrakt: Med NAF kjøpekontrakt kan du gjøre alt av papirarbeid på ett og samme sted. Signer digitalt med BankID når du er klar. © NAF

NAF Kjøpekontrakt

Kjøpekontrakten er salgets viktigste dokument og gir alle parter en tryggere handel. Med NAF Kjøpekontrakt kan du betale med Vipps og få gjort eierskifte hos Statens vegvesen og forsikret din nye bil. Ganske enkelt.

Illustrasjon av dame som holder en kjøpekontrakt for bruktbil