Kort fortalt:
- Ny versjon av NEK 400 betyr oppdaterte krav til elektriske installasjoner.
- Muligheten for å legge opp en standard stikkontakt som ladepunkt fjernes. Merk at dette gjelder ved nyinstallasjon.
- NEK 400 anbefaler ladestasjon for å redusere risikoen for brann og varmegang ved elbillading.
NEK 400 er normen som beskriver hvordan alle typer elektriske installasjoner skal utføres for å oppfylle det sikkerhetsnivået lovverket krever, og den er direkte linket til Forskrift om elektriske lavspentanlegg.
Bak NEK 400 står Norsk Elektroteknisk Komite (NEK), de skriver følgende om normen på sine sider:
Elektriske lavspenningsinstallasjoner
NEK 400 omhandler prosjektering og utførelse av elektrisk lavspenningsinstallasjoner. Normsamlingen oppstiller krav for å oppnå tilfredsstillende elsikkerhet, samt legger føringer for utforming av elektriske lavspenningsinstallasjoner. NEK 400 er beregnet til daglig bruk i alle installasjonsvirksomheter og rådgivende ingeniørvirksomheter som driver innen normsamlingens virkeområde.
NEK 400 er en bearbeidet norsk utgave av IEC 60364-serien, CENELEC HD 60364-serien samt enkelte utfyllende nasjonale normer. Normsamlingens formål er å bidra til tilfredsstillende sikkerhet og funksjon for elektriske lavspenningsinstallasjoner ved prosjektering og utførelse. Samlingen inneholder også metode for sluttkontroll og periodisk verifikasjon.
Ikke lengre lov å legge opp stikkontakt til lading
Det er en egen del i normen som handler om ladepunkt for kjøretøy. I denne delen kan er det beskrevet hvordan ladepunkter skal beskyttes når feil oppstår, altså hvilke sikringer og andre vern som må være på den elektriske kursen, og hvilke typer kontakter og utstyr som kan brukes.
Den store endringen denne gangen er at både ordinære stikkontakter og industrikontakter er fjernet som alternativer for å lade hjemme. Det vil si at du fra nå av må montere en ladestasjon for å få ladet bilen din lovlig hjemme når det gjøres en ny installasjon. Normen har ikke tilbakevirkende kraft og påvirker ikke allerede etablerte ladepunkt.
– Dette handler om sikkerhet, sier NAF ladeekspert Jan Tore Gjøby, som medlem i normkomiteen NEK/NK64 har vært med å utarbeide den nye installasjonsnormen.
Ladestasjon er det sikreste valget
– En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Både fordi den tåler mye mer strøm, og fordi det har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere uten at den som lader behøver å tenke på sikkerheten. Alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner er innebygd i systemet.
På spørsmål om det har vært mange branner på stikkontakter, svarer han at det har vært mange tilfeller av varmegang i både kontakter og i andre deler av elektriske installasjoner når man har benyttet vanlige stikkontakter til lading. Heldigvis har man unngått store branner, så vidt han vet.
«Det er mange som lader bilen på natten når hele familien ligger og sover, derfor må vi redusere risikoen for feil og mulig brann til et minimum. Lading med ladestasjoner vil øke sikkerheten betraktelig sammenlignet med tradisjonelle stikkontakter.
Jan Tore Gjøby, NAFs ladeekspert
Det særnorske strømnettet byr på utfordringer
Ladekabler for vanlige stikkontakter, også kalt nødladekabler (Mode 2), har en sikkerhetskladd som sjekker om kontakten kabelen er tilkoblet i har god jording. Hvis jordingen er dårlig, går kabelen i feilmodus. På det særnorske 230V IT-nettet feiler denne jordingstesten ofte, selv om jordingen er korrekt. Dette er ikke en feil ved kabelen, men en konsekvens av nettets egenskaper. Ingen kabler er hittil 100% driftssikre under alle forhold.
Jan Tore Gjøby mener regelmessig lading fra vanlige stikkontakter bør fjernes:
– Jeg tenker tiden er moden for å fjerne muligheten å lade regelmessig på tradisjonelle stikkontakter, sier Gjøby. – Det vil både gjøre lading tryggere og det vil fjerne utfordringen med ladekabler som ikke fungerer, avslutter han.
Les mer: