Dette er El Prix
Derfor er elbiltestene viktige
NAF og Motor tester elbiler under norske forhold for å finne ut av hvordan bilene presterer i den virkelige verden. Vårt mål er at det blir enklere for deg å velge bil.
© NAFDet å gå fra en bensin- eller dieselbil til elbil er ikke uten utfordringer. Selv etter mange år med norsk elbilsuksess, er ikke forbrukerne godt nok forberedt på hva som venter dem når de kjøper sin første elbil.
Derfor må vi tørre å snakke om det som ikke fungerer.
Så lenge elbilene markedsføres med rekkevidde testet i sommertemperatur, med en ladehastighet du kun får deler av ladetiden, kommer behovet til å være der for å teste dem under praktiske, norske forhold. Det er NAFs oppdrag.
– Måten elbilenes rekkevidde markedsføres på, kan gi forventninger som ikke innfris under reelle forhold. Derfor ønsker vi å gi deg en bedre innsikt i hva du kan forvente deg av rekkevidde og ladehastighet på en typisk norsk vinterdag og sommerdag, forklarer Kjersti Stuestøl, som organiserer testene.
Slik foregår testen
Over to dager testes rekkevidde- og ladehastighet for alle nye elbiler.
Første dag starter bilene med fulladet batteri og kjører en fastlagt rute frem til de ikke lengre klarer å opprettholde hastigheten. På den måten kan vi si noe om hvor lang rekkevidde bilene har i praksis.
Når bilene har kjørt tomme for strøm, er bilbergerne på pletten for å plukke de opp.
Det følges nøye med når bilene lades. Effekt og kilowatt noteres ned fortløpende.
Dag to kjøres bilene gode og varme i minst to timer til de har mindre enn 10 prosent batteri igjen. Der hvor bilene har forvarming av batteriet, aktiveres denne. Så lades bilene opp til over 80 prosent mens vi tar tiden og noterer ladeeffekt og hvor mye energi som fylles på.
Disse tallene ender opp i en ladekurve, som avslører hvor lang tid bilen bruker på lading fra 10 til 80 prosent. I tillegg kan man se om og hvor lenge bilen eventuelt klarer å lade med avertert makseffekt.
El Prix er altså ingen en laboratorietest og skal heller ikke være det. Testen er et øyeblikksbilde, som gir deg et eksempel på hvor langt bilene kjører på en helt typisk norsk kjørerute, og hvordan de lader under norske forhold.
Inntil og opptil
Når du skal kjøpe elbil, blir rekkevidde og ladehastighet beskrevet med betegnelser som «inntil» og «opptil». Alle bilene testes etter en standardisert metode i et laboratorium, og tallene fra denne testen er WLTP-tallene produsentene viser til når de reklamerer for bilene.
Men WLTP-testen reflekterer ikke hvordan bilene brukes i Norge.
For det første kjøres testen i 23 grader i et lukket rom. Utetemperatur har stor innvirkning på hvor langt bilen kommer, og det alene er en stor del av forklaringen på hvorfor det er vanskelig å oppnå WLTP-rekkevidden når du kjører under reelle forhold.
WLTP-testen kjøres også uten bruk av klimaanlegg eller varme. Der hvor bensin- og dieselbiler kan bruke overskuddsvarmen fra forbrenningsmotoren til å varme kupeen, må elbilene bruke strøm fra batteriet. Det er en av årsakene til at bilen går kortere når det blir kaldere ute.
Gjettometeret forklart:
Norge er full av bakker
Da vi startet med denne testen i 2020, valgte vi rute med omhu. Det var viktig at ruta gjenspeilte hvordan bilene ville bli brukt av folk flest. I tillegg la logistikken en del føringer for hvor vi kunne kjøre: det måtte være mulig å kjøre bilene tomme uten å være til hinder for øvrig trafikk.
Det vi endte opp med, er et kompromiss av svært mange behov.
– Ruta er representativ for manges helt vanlige reiseveier ute i distriktene, eller den hytteveien mange bilister har i dag, forklarer Stuestøl.
Det viktigste er likevel at alle kjører den samme ruta, den samme dagen, under de samme forholdene. Da må alle kjempe seg opp de samme bakkene på like premisser.
NAF ønsker bransjestandard
For at det skal være lettere for forbrukerne å kjøpe elbil må informasjonen blir bedre, spesielt informasjonen som forbereder kjøperen på effekten vinterkulda har på elbilen.
– Vi mener det må bli lettere å sammenligne elbilene og har på bakgrunn av resultatene fra testene våre krevd en bransjestandard for hvordan rekkevidde, ladeeffekt og ladetid oppgis. Dersom produsentene konsekvent hadde oppgitt WLTP-tallene for blandet kjøring, samt en mer realistisk rekkevidde i vintertemperaturer, ville det gjort det enklere for forbrukerne å finne god og sammenlignbar informasjon om bilene – og de ville vært bedre forberedt på hva elbilen presterer under helt vanlig kjøring.
Les mer
Vi tester bilene for deg
Når to biler med samme WLTP-rekkevidde kan havne så ulikt at du ikke lenger kan skylde på sjåførforskjeller, viser det at våre tester gir viktig forbrukerinformasjon. Distansen mellom den markedsførte rekkevidden og virkeligheten kan være stor. Biler med oppgitt lengre rekkevidde kan stoppe lenge før de som i teorien skulle kommet kortere.
Vi kommer til å fortsette å teste elbilene som kommer på markedet og sjekke hvordan de gjør det opp mot oppgitt rekkevidde og ladehastighet. Ikke for å bremse overgangen til elbil, men for å sikre at flere blir trygge på valget.
NAF gjør elbil-hverdagen enklere
NAF jobber på flere fronter for å gjøre din elbil-hverdag enklere. Noe av det viktigste er kombinasjonen av mediesynlighet og direkte politikerkontakt. Vi bruker mediene aktivt, og vi har jevnlige møter med beslutningstagere i inn- og utland.
Publisert: 1. juni 2023
Sist oppdatert: 10. april 2025