Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Golf tester vinterdekk på isen

Vinterdekktest 2024: Det vanskelige valget – pigg eller piggfri?

Bør du gå for piggdekk eller piggfri? Og hvor godt duger et helårsdekk for min bruk? Vinterens dekktest gir deg grunnlag for å vurdere begge spørsmål.

Foto: Niclas Carle

16 vinterdekk er testet

NAF-magasinet Motor har sammen med det svenske magasinet Vi Bilägare testet 8 piggdekk og 8 piggfrie dekk i årets store vinterdekktest. For å gi deg et solid beslutningsgrunnlag, har vi testet dekkene i de to kategoriene under nøyaktig samme forhold.

Alle dekkene i testen har dimensjon 225/45 R17.

Piggdekk eller piggfri?

En gang i tiden var det bare kalenderen som avgjorde om det skulle være piggdekk eller ikke. Vinter var piggdekk, inntil de piggfrie dekkene ble utviklet på 1970-tallet.

Selv uten pigger, kunne bilene da få tilfredsstillende veigrep takket være nye gummiblandinger og nye varianter av lameller, disse små rillene i den myke dekkoverflaten som sørger for optimal drenering. Men fortsatt er piggdekk et selvskrevent valg for mange av oss. Alt handler om underlaget du kjører på.

Når blir det kritisk?

Hvilke kvaliteter har piggdekket kontra det piggfrie? Under hva slags forhold er det forskjellen mellom dekktypene blir særlig tydelig? Hvilke situasjoner blir kritiske?

I vår test av piggdekk har vi tatt med en piggfri utgave – et Nokian-dekk som er produsert med et særlig blikk for det som kreves på nordiske vinterveier.

Men hva om du helst vil slippe besværet med å skifte dekk to ganger i året? Er helårsdekkene blitt så gode at de gjør jobben gjennom alle årets 12 måneder? Svaret avhenger også her av hvor du kjører.

VW Golf tester vinterdekk på bane med vinter i bakgrunn
Testanlegg: Kjøring på is og snø ble gjort ved testanlegg i Älvsbyn i Sverige. Foto: Niclas Carle

Testet et helårsdekk

Vi har hentet inn et helårsdekk i testen av piggfrie vinterdekk for å få klart svar på hvilke forhold dekket faktisk håndterer – og hvor det eventuelt faller gjennom. I den siste sommerdekktesten hadde vi med det samme helårsdekket fra Michelin. Da stod det seg godt når det ble vurdert mot kinesiske billigdekk, men manglet både grep og kjørefølelse til å hamle opp med premiumdekkene.

Helårsdekkene blir stadig bedre, men i vår test scorer det dramatisk mye dårligere enn de beste, særlig på is. Mange kjører like fullt på underlag hvor helårsdekkene faktisk duger.

Medlemsfordel:

Få rabatt på dekk, felger og dekkhotell

Som NAF-medlem får du de beste betingelsene på dekk, felger og dekkhotell hos BestDrive. Rabatten gjelder en rekke kjente dekkmerker.

Deler av et dekk med felg (hjul)

Ikke velg piggfri året rundt

Det aller viktigste er at du ikke tror piggfrie vinterdekk gjør samme jobben året rundt, det gjør de virkelig ikke. Helårsdekkene er utviklet for barmark, men har kvaliteter til å håndtere snø.

Og selv om det ikke når opp i sammendraget, scorer det høyt i kategorier som mange oss triller på gjennom store deler av vinteren.

To menn som viser stabler av vinterdekk med både med og uten pigg
Test av vinterdekk: Vi har testet 8 piggfrie dekk og 8 piggdekk på både vått, tørt og vinterlig føre. Foto: Niclas Carle
Foto: Niclas Carle

Slik scorer vinterdekkene

Husk at dekkene henter poeng i forskjellige klasser - og for ulike kvaliteter. Så husk å studere delpoengene nøye, og ikke bare lar den sammenlagte poengsummen bestemme.

Nedenfor viser en poengoversikt over de piggfrie dekkene og piggdekkene som ble testet. Trykk på lenkene for å lese mer om hver enkelt omtale.

Piggfrie dekk:

Piggdekk:

Publisert: 17. september 2024

Sist oppdatert: 4. oktober 2024

Nils Svärd/Peter Raaum,

Les også


Fant du det du lette etter?