Valg av bilstol
- Stolen må ha riktig størrelse for å gi best beskyttelse av barnet
- Stolen må passe til din bil og dine behov
- Velg bakovervendt stol så lenge som mulig
- Stolen bør gjerne ha feste med ISO-fix
Hvor lenge skal barnet sitte bakovervendt?
De minste barna skal alltid sitte bakovervendt. Hodet på små barn er svært tungt i forhold til resten av barnets kropp. Derfor er det stor fare for alvorlige skader om barnet sitter i en forovervendt barnestol.
Vi advarer også mot å snu barna for tidlig. Testene fra EuroNcap viser at barn i bakovervendte barneseter sitter langt tryggere enn de som sitter i kjøreretningen. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakken og brystet. Derfor anbefaler vi at du venter så lenge som mulig med å snu barnet, og så lenge barnets størrelse gjør det mulig å bruke en bakovervendt stol.
De fleste R-129 i-Size småbarnstoler er godkjent for barn opp til 105cm eller 18kg, og kan brukes bakovervendt til ca 4 års alder. Det finnes også stoler som kan brukes til mellom 5-7 års alder bakovervendt. Det anbefales å ha barnet sittende bakovervendt til minimum 4 års alder.
Når du skal kjøpe bilstol
Det er ikke lett å velge når du skal kjøpe bilstol til det aller første barnet, eller velge riktig stol etter hvert som barnet vokser. Det finnes en rekke merker og modeller å velge mellom, og det er store forskjeller i pris.
I tillegg finnes det ulike standarder for kollisjonssikkerhet og ulike systemer for feste av stolene. Og da har vi ikke begynt å snakke om kvalitet, komfort og finesser som de forskjellige stolene byr på.
Babystol til de aller minste
For at setet skal beskytte barnet på riktig måte ved en kollisjon, må det være tilpasset størrelsen til barnet.
Til de aller minste skal du velge en bilstol for baby som monteres bakovervendt, og det er påbudt at barnet sitter bakovervendt til minst 15 måneder. Bilstoler som er laget etter i-Size standarden (UN R 129) angir størrelse i lengde på barnet, og for babystol er lengdespennet ca 40-75 cm. Maks vekt er 12 kg.
Bilstoler som er laget etter den eldre ECE R 44 standarden angir størrelse i vekt. Stoler etter R 44 er ikke i salg etter 2024, men er lovlig å bruke. Stoler som er laget etter R 44-standarden har ikke krav til kollisjonssikkerhet ved sidekollisjon, og stoler etter den nyeste sikkerhetsstandarden kommer gjerne bedre ut i test.
Les mer:
Fordeler for deg som NAF-medlem
Som NAF-medlem får du umiddelbart tilgang på over 60 medlemsfordeler som veihjelp, lån, forsikring, og rabatter som kan gi deg store besparelser.
Småbarnsstol
Når du skal skifte fra en bilstol for baby og til en småbarnsstol avhenger av hvor fort barnet ditt vokser. Det viktigste er å skifte til småbarnsstol før barnet blir for stort for babystolen i henhold til lengde eller vekt som stolen er laget for. Når barnet blir for stort for bilstolen har det ikke lenger god nok beskyttelse eller komfort i stolen.
«– Det er på tide å skifte stol når selene i stolen kommer nedenfor skulderhøyde i bakkant av skuldrene til barnet. Selene bør ikke gå i en bue rundt barnets skuldre før de går inn i stolryggen. De skal gå rett inn i skulderhøyde.
Janne Pedersen, NAF
Stoler i denne kategorien har et aldersspenn fra ca. 6 mnd til 7 år. Bilstoler som er laget etter i-Size standarden (UN R 129) har et lengdespenn på ca 61-105/125 cm. Vektgrense er 18/23 kg på stoler festet med isofix, mens stoler festet med setebelter har maks vekt på 36 kg.
Vi anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er minst 4 år. Du bør derfor velge en småbarnsstol som kan brukes bakovervendt til minst 4 år. Unntaket er forovervendt småbarnsstol med airbag.
Flere av dagens stoler er basert på modulære systemer der du kan bruke samme base til både babystol og småbarnsstol. Det er lurt å tenke fremover og velge en løsning der du kan montere stol nummer to inn i samme base.
Vi har et lite tips til deg som regner med at barnet kommer til å bli langt. Dersom mor eller far er høy, så må du forberede deg på at barnet kan bli langt. Hvis stolene skal brukes på samme base, er det lurt å tenke på stol nummer to allerede når du kjøper den første babybilstolen. Hvis barnet kan bli langt, så bør du velge en babystol der stol nummer to har god benplass.
Beltestol til de større barna
Tredje steg er beltestoler som er forovervendte for større barn. I denne kategorien finner du stoler i aldersspennet fra ca 5 år og oppover. Vi anbefaler ikke forovervendte stoler til de minste av barna i dette aldersspennet, avhengig av størrelse og lengde på barnet.
Bilstoler som er laget etter i-Size standarden (UN-R 129) har et lengdespenn på ca 100 – 135/150 cm i denne kategorien. Vektgrense er maks 36 kg. Vektgrense etter eldre og utgått R 44 standard er 15-36 kg.
Det er også et alternativ med bilsetepute som festes med setebeltene, men NAF og Testfaktas test av denne løsningen viser at den ikke gir samme sikkerhet ved kollisjon som beltestolene.
Stolen må passe til bilen
Stolen må få plass i baksetet på bilen din, og den må kunne plasseres slik at du får riktig helling på stolryggen. Det er en fordel å be forhandleren om å få prøve stolen i bilen, slik at du ser om det er tilstrekkelig plass til stolen.
Det finnes også to ulike måter å feste bilstolen eller barnesetet på, enten med ISO-fix eller ved hjelp av setebeltene i bilen.
ISO-fix gjør det enkelt å feste barnesetet uten bruk av setebeltene i bilen. ISO-fix har vært en internasjonal standard på biler siden 2007, som vil si at stort sett alle nyere biler enter har ISO-fix installert eller har tilrettelagt for ettermontering.
Småbarnsstoler (opp til 18kg) festes enten med bilens belter eller med ISO-fix base. Bakovervendte småbarnsstoler for barn over denne vektklassen (opp til 25 kg) er som regel beltemontert.
Feste med ISOfix er enklest og tryggest
ISO-fix er en internasjonal standard for feste av barneseter i bil. Systemet er basert på at barnesetet, eller en base som setet står på, festes til festepunkter i bilen.
ISO-fix er fordelaktig når du skal ta barnesetet ut og inn av bilen eller flytte setet i bilen. Den enkle monteringen gjør det også sikrere enn beltefeste fordi det er mindre risiko for feil ved monteringen. Vi anbefaler derfor som hovedregel å velge en stol med ISO-fix-løsning.
«Bakovervendte stoler scorer meget bra i kollisjonstester, men det at de er beltemontert betyr at man må være ekstra nøye ved montering. Det er ikke bare ”klikk og kjør”.
Janne Pedersen, NAF
Riktig montert beltestol er i utgangspunktet like sikkert som IsoFix feste. Den største faren ligger i at du fester bilselen feil på stolen. Dersom du har slurvet ved montering, så er ikke setet like kollisjonssikkert. I en kollisjon kan det også ha stor betydning om du har strammet selene som fester stolen riktig eller om det er snurr på selene.
De fleste bakovervendte stoler som går helt opp til 25kg er beltemontert.
Velg stol etter behov
Dersom du skal ta stolen ut og inn av bilen ofte, så trenger du en stol som er enkel å montere i bilen. Førstevalget bør da være en stol med ISO-fix system fremfor en stol som festes med setebeltene. Det finnes også alternativer der du kan rotere stolen på basen slik at det blir ekstra lett å sette på plass barnet i stolen.
Hvis du skal bære stolen mye med barnet i, vil du kanskje ha en lett stol. Vekten på stolen er kanskje ikke det første du tenker på når du skal kjøpe barnesete, men bor du et sted der du må bære stolen langt fra parkeringsplassen til huset eller opp flere etasjer, så er vekten viktig.
Ofte stilte spørsmål: