Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Lys på sykkel

På mørke høst- og vinterdager må du ha lys på sykkelen din. Hvis ikke risikerer du bot. Det er også påbudt med refleks på sykkelen hele året. Her er reglene for lys og refleks på sykkelen.


Mann sykler i høstmørket
© NAF

Kort fortalt:

  • Det er påbudt med lys på sykkelen i mørket
  • Det viktigste er å bli sett av andre trafikanter
  • Unngå lys som blender andre

Påbudt med lys som gjør deg synlig i trafikken

Det er påbudt med lys som gjør deg synlig i trafikken når du ferdes i mørke eller i vær som gir dårlig sikt. Reglene i forskrift om krav til sykkel sier at du skal ha en lykt foran som gir gult eller hvitt lys, eller en såkalt flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak på sykkelen skal du ha en lykt med fast eller blinkende rødt lys.

Det viktigste er å bli sett. Uten lys på sykkelen, blir det farlig både for deg som sykler og for bilister og andre som ferdes langs veien. For å bli sett klarer du deg med en rimelig lykt som ikke har det sterkeste lyset. Men det er et krav at lyset er synlig på 300 meters avstand.

For deg som sykler langs mørke veier uten belysning, så må lykten være sterk nok til å lyse opp vegbanen foran deg. Da må du regne med å betale litt mer for lykten. 

Lys på sykkelen i mørket
Ekstralys: For å bli sett klarer du deg med en rimelig lykt som ikke har det sterkeste lyset. Men det er et krav at lyset er synlig på 300 meters avstand. © NAF

Lykten skal festes på sykkelen

Lykten skal være festet på sykkelen, og du kan ikke bruke lykt på hjelmen som erstatning for påbudet om lys på sykkelen. Vi fraråder også å bruke lykt på hjelmen som tilleggslys i trafikken, fordi lys som er plassert høyt kan blende møtende trafikanter.

Mange elsykler har integrerte lys som tennes automatisk, men ikke alle er utstyrt med lys. Hvis du skal kjøpe sykkel til helårsbruk, så pass på at du også kjøper med deg sykkellykter hvis det ikke er integrert. 

Kan få bot for manglende lys

Hvis du ikke har nødvendig lykt montert eller tent på sykkelen, så risikerer du bot med 1350 kroner.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Ikke blend andre trafikanter

Det er ingen regler som regulerer maks lysstyrke på sykkellykten, men den generelle aktsomhetsregelen i vegtrafikkloven § 3 gjelder. Den sier at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. I praksis betyr det at du ikke må ha for sterkt lys på en lykt som brukes i trafikken, og at lykten må plasseres slik at lysstrålen treffer vegbanen foran deg, og ikke blir rettet mot møtende trafikanter.

Kraftige lykter som kan blende andre trafikanter bør være forbeholdt sykling på stier og veger uten møtende trafikk. Her kan du også bruke lysstyrken aktivt og dempe styrken på lyset i trafikken, så kan du heller skru opp når du er alene på skogsveien.

Fem ekstralys til sykkel
Ekstra lys: Hvis du skal kjøpe sykkel til helårsbruk, så pass på at du også kjøper med deg sykkellykter hvis det ikke er integrert.  © NAF

Sykkelen skal også ha refleks

Alle sykler skal være utstyrt med rød refleks bak, og med gule eller hvite reflekser på pedalene. Hvis du har klikkpedaler, kan refleksene være plassert på pedalarmen. Refleksene skal være godkjente og merket med CE eller E. Kravene til refleks gjelder hele året.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Publisert: 12. oktober 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?