NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler.
Hørt om Fanitullvegen? Ikke? Da bør du lese videre. For selv om Fanitullen handler om fanden selv er veien en opplevelse der den snor seg gjennom indrefileten av norsk natur. Men du må like grus, serpentinersvinger og storslagne opplevelser.
Fanitullen er en slått som har sitt utspring i Hol hvor to unge gutter røk i tottene på hverandre under et bryllup. Så alvorlig var det at den ene av de to endte sine dager på tunet der i Hol, mens den andre tok beina fatt og flyktet etter å ha blitt truet med dødsstraff etter drapet. Ettersigende skal gildets toastmaster ha vært på vei ned i matkjelleren under slåsskampen. Der skal han ha truffet en mann sittende på en tønne å spille fele. Han hadde ikke bein, men slo takten med hestehover...
Allerede medlem?
Les hele saken som NAF MC-medlem
Få tilgang til dette innholdet og mange andre fordeler når du melder deg inn.
Året var 1724 og det verserer ulike meninger om drapet faktisk skjedde i Hol eller om det rent faktisk var i Hemsedal ugjerningen ble begått.Men faktum er at Fanitullvegen starter i fjellene på oversiden av Vats og Leveld og går over fjellet til Hemsedal.
Men før vi kommer dit velger vi å stole på de som mener drapet i 1724 skjedde i Hol – og derfor blir også Hol utgangspunktet for det som er en episk liten avstikker på motorsykkel.
Selve turen over fjellet er ikke så lang. Med pauser er de snaue seks milene unnagjort på ett par timer, men opplevelsene vil vare ett helt liv om du ikke tidligere har kjørt her.
Jeg starter motorsykkelen ved Holsfjordens bredd. Veien vi ser etter heter Varaldsetvegen og den kommer du til ved å svinge av Riksvei 50 og kjøre inn på Øvre Holsvegen.
Opp bakkene trekker den massive motorsykkelmotoren godt. Ikke lenge etter vi har tatt av riksveien kommer vi til Varaldsetvegen. Det blir brattere, serpentinersvingene kommer tettere og vi klatrer effektivt opp fjellsiden. En traktor litt lengre fremme slodder veien og gjør overflaten myk og krevende. Jeg endrer kjøreprogram og motorsykkelen blir mykere og smidigere over den nysloddede veien.
Etter noen kilometer tar jeg igjen traktoren og kjører forbi. Veien blir fastere og bedre, trærne lavere og lavere. Etter en krapp venstresving kommer bompasseringen, før veien går videre forbi hyttefeltet og vi kan skue opp på det 1164 meter høye Nysetfjellet.
Landskapet er ganske enkelt fantastisk. Jeg lar motorsykkelen få en pause og bare nyter utsikten utover vakkert fjellandskap. Nysetfjellet har jeg i ryggen og foran meg tegner det seg et panorama med vannet Vest Ostlid nærmest. Litt lengre bort ligger Varaldsetvannet, som man kjører helt ned til og rundt. En vakker liten bro tar deg over vannet, men først bør du nyte det vakre Brentholfjellet og toppen Hæa som ligger på henholdsvis 1243 og 1193 meter. Selv for en naturblasert nordmann med hjelm serverer naturen her hoppe syn som vil brenne seg inn i visiret til evig tid.
Vel forbi Varaldsetvannet går veien nedover igjen. Tregrensen passeres og snart ser man Nordbygdeveien sno seg gjennom landskapet. Den ender ut i Ål, eller du kan ta til venstre for en lunsj på Bergsjø om du ønsker det. Da får du også med deg vannet Rødungen og ett par topper til. Fra der du kommer ut på Nordbygdevegen og opp til Bergsjø er det bare ett par kilometer. Aller mest kjent er vel Bergsjø for sine hoteller som ligger vakkert til i fjellheimen her inne ved foten av Reineskarvet og Hallingskarvet.
Selv om lokalprodusert fjellmat er fristende, dropper jeg Bergsjø denne gangen og kjører i retning Ål. Veien sklir gjennom et nydelig kulturlandskap med små fjellgårder, nydelige jorder og mer frisk luft enn du kan ønske deg. Etter noen kilometer kommer vi til Vats med den vakre Vatsfjorden. Minnene strømmer på da jeg passerer den gamle familiehytta som fortsatt klorer seg fast i skråningen her den alltid har ligget noen kilometer forbi Vats Turistheim.
Rett før du når enden av Vatsfjorden går Vatsveien opp til venstre ved et busstopp. Der er det skiltet til Tullegard og til Langegard – og denne veien er en av flere som fører opp til selve målet for turen, nemlig Fanitullvegen eller Flævassvegen som den egentlig heter.
Igjen blir trærne kortere, og det knitrer energisk av grusen der den spruter opp under skjermene på motorsykkelen. Selv om Fanitullvegen ikke kan karakteriseres som trafikkert, er det flere gående, syklende og bilende å treffe her enn over fjellet fra Hol. Sau er det også. De går fritt i fjellet her oppe og er vel verdt å ta hensyn til.
Naturopplevelsene er mektige og idylliske her ved foten av Hallingskarvet. Toppene er dramatiske.Det er på tide å stoppe på en av de mange stedene der man kan ta en rast. Den karakteristiske lyden fra den to-sylindrede motoren stilner og erstattes av knitringen fra varmt metall som trekker seg sammen. Snart stilner også den lyden og det eneste vi hører er suset fra fjellet og lyden av nistepapir som forventningsfullt pakkes opp. Man kan si mye om niste, men på en slik tur er den selvskreven, og den nytes i fulle drag mens man lar blikket gli over fjellvannene, bekkene og det grandiose landskapet.
Og har du tid finnes det et utall av veier og avstikkere man kan ta her inne på fjellet, vi kan spesielt anbefale turen inn forbi Djupsvatnet til den vesle setergrenda Djup. Der kan du å parkere motorsykkelen og ta beina fatt. Det er bare noen få kilometer lett fottur inn til trivelige Lungsdalshytta. Turterrenget for øvrig er også upåklagelig her oppe., så det er mange andre muligheter. Liker du å fiske er også mulighetene nærmest uendelige – men husk fiskekort.
Vi nærmer oss Hemsedal, og målet for turen, men først passerer vi Gyrinosvatnet som er den største innsjøen på turen og som via oppdemning er forent med Flævatn. Demningen kjører man rett forbi idet veien begynner å snike seg ned skjæringene mot Hemsedal og skisenteret som man i prinsippet kjører rett gjennom på veien ned.
Vel fremme i Hemsedal er veien videre opp til deg. Du kan kjøre videre mot Lærdal og Sogndal, eller til Gol og videre ned Hallingdal, eller du kan ta Panoramaveien videre mot Fagernes. Jeg gjorde det siste, bare for å finne ut av at Panoramaveien var stengt akkurat denne dagen. Men Fagernes ble det, og før fjellveiene var jeg også en tur i Numedal. Kommer du fra Oslo-kanten, og liker grus, bør du kjøre gjennom skogen fra Hokksund og ned til Lampeland før du beveger deg oppover mot Hol.
Vårt råd er å ha Fanitullvegen som et delmål også bruke litt tid på å finne gode ruter dit og derfra. Uansett hvor du kommer fra og i hvilken retning du skal er turmulighetene mange, veiene mangfoldige og opplevelsene rike. Men bare Fanitullvegen gir deg lyden av klaprende hover som jager etter deg mens hardingfela spiller i bakgrunnen...
NAF MC
Bli medlem i NAF MC
Vi har 27 MC-klubber over hele Norge. Som medlem får du gratis sikkerhetstrening, tips og råd, inspirasjon og en rekke turforslag.
Du får også veihjelp, nøkkelforsikring, hjelp fra NAFs advokater og tilgang til NAFs fordelsprogram.