Kort fortalt
- Husk å sjekke totalvekt slik at du ikke kjører med ugyldig førerkort
- Finn ladestasjoner som passer for tilhenger og vogn
- Husk at henger og vogn gir økt strømforbruk
Sjekk om du kan trekke tungt
Kan jeg egentlig dra på bilferie med campingvogn og elbil på bilferie? Svaret er antakelig ja om du har en elbil som kan trekke tyngre hengere. Bilprodusentene har skjønt skandinavers krav til skikkelig hengerfeste, og svært mange større elbiler er typegodkjent for tung hengerlast.
Men første bud er å sjekke om bilen din faktisk kan trekke tilhenger. Sjekk hengerens eller campingvognens tillatte totalvekt, og ikke egenvekt. Sjekk deretter vognkortet på bilen, der det vil stå hvor tung henger bilen kan trekke.
Ikke kjør uten gyldig førerkort
De aller fleste sjåfører har klasse B (personbil) på førerkortet. Og en høy prosent av disse har nok en gang eller flere trukket en henger som er for tung og krever en høyere førerkortklasse. Grunnprinsippet er at «vogntogets tiltatte totalvekt», altså tillatt totalvekt på bilen og tillatt totalvekt på hengeren, ikke skal overstige 3500 kilo til sammen, for klasse B.
Elbiler er gjerne litt tyngre enn tilsvarende bensin- og dieselbiler, og «spiser» mer av vogntogets tillatte totalvekt.
Elbilen bruker mer strøm med henger
Akkurat som en bensin- eller dieselbil bruker mer drivstoff når man trekker noe, vil en elbil bruke mer strøm med noe på slep.
Det er to årsaker til dette: Hengerens egenvekt gjør det tyngre for motoren å trekke vogntoget framover. Dermed bruker bilen mer strøm. Den andre faktoren er luftmotstand. En campingvogn er gjerne høyere enn bilen, og økt luftmotstand gir økt forbruk.
Det er ikke så lett å si nøyaktig hvor mye mer strøm bilen bruker med noe på slep. Men regn med å halvere rekkevidden med et større slep. Vær, temperatur og stigninger vil også ha mye å si for forbruket. Men det fine med elbilen er jo at den regenererer strøm i nedoverbakke. Med henger på slep blir det ytterligere vekt som presser elmotoren til å produsere strøm.
Planlegg smart når du skal lade
Med henger på slep er det aller beste å slippe å måtte hekte av når du skal lade. Her vil både bilens design og utforming av ladestasjonene ha noe å si.
Har du Tesla er det endel enklere. Deres nettverk av Superchargere inneholder mange ladeplasser der du kan kjøre inntil ladestasjonene uten å booke to ladestolper.
Også flere av de andre operatørene har ladeplasser beregnet for tilhenger. Dette er altså lange plasser som gjør at du slipper å hekte av henger eller vogn.
Men plassering av ladeporten på bilen vil også ha noe å si. Det er vanskelig å lage ladeplasser for alle bilmodeller, enten de har ladeport på siden, bak eller foran, høyre eller venstre, eller i grillen.
Bruk ladebrikke og få rabatt
Det er ikke så lett å vite om ladestasjonen er designet for kjøretøyer med henger eller vogn på slep. Appene til operatørene sier heller ikke så mye om dette, og i beste fall kan kanskje Google Maps gi en pekepinn på satellittbilder. Men oppsøker du de største ladestasjonene med flest ladestolper er som regel sjansen noe bedre for å finne store ladeplasser. Velger du en lynlader bruker du dessuten mindre tid på ladingen.
Sørg for å ha ladebrikke og at du er registrert hos operatørene. Med NAF Xtra kredittkort får du i tillegg gode rabatter på lading. Med økt forbruk blir det mer lading.
Tren på å rygge med tilhenger og campingvogn
I verste fall kan det hende du må hekte av vogn eller henger. Da gjelder det vite hvordan dette gjøres raskt, enkelt og sikkert.
Tren på å rygge med henger før du legger i vei på ferietur. Klønete rygging har en tendens til å bli god underholdning på parkeringsplasser, og ingen har lyst til å bli ledd av når kjøreferdighetene settes på prøve. Tommelfingerregelen er små bevegelser på rattet. Du bør alltid ha en hjelper utenfor som kan dirigere deg og andre, spesielt om det er uoversiktlig.
Hvis du rygger med henger eller campingvogn i oppoverbakke, kan den såkalte påløpsbremsen slå inn. Det kan gjøre rygging oppover tungt eller umulig.
Tren på å hekte av hengeren og campingvogn riktig
Sett på håndbrekket slik at hengeren ikke forsvinner av gårde når den hektes av hengerfestet.
- Koble fra strømkabel
- Løsne sjakten med nesehjul så hjulet nesten treffer asfalten. Stram til sjakten igjen.
- Sveiv hjulet samtidig som du løsner låsemekanismen på hengerfestet slik at festet slipper fra kulen.
- Løsne sikkerhetslenken når du vet at hengeren står i ro og brekket fungerer.
Ta det rolig når du skal hekte henger eller vogn på igjen. Selv om man har ryggekamera, er det helt OK å gå ut for å sjekke hvor nærme man faktisk er. Husk å feste sikkerhetswire og å sveive inn nesehjul OG løfte sjakten med nesehjul slik at det ikke slår ned i bakken når du kjører.
Kan jeg bruke strøm til lys fra elbilen?
En del elbiler har «campingmodus», slik at varmeapparat, vinduer og underholdningsanlegg virker hele natten om du vil overnatte i bilen.
Man skulle tro at elbiler er en rullende powerbank med strøm til en hel masse i lang tid. Men slik er det ikke. Også elbiler har et lite 12-voltsbatteri, akkurat som bensin- og dieselbiler. Dette brukes til belysning, skjermer og annet ombord. Er campingvognen koblet på bilens strømuttak, og du bruker utstyr ombord i vognen når du står parkert, vil dette bruke av elbilens 12-voltsbatteri.
Les også: Ferie og langtur med elbil