Drar du til nordvestkysten av Jylland, kan du besøke det nedlagte fyrtårnet, Ruberg Knude. Det var begravd av sand, men er nå er flyttet.
Ruberg Knude ble bygget i 1899, men allerede etter noen tiår begynte den «vandrende sandklitten» foran fyrtårnet å skjule det 23 meter høye fyrtårnet. Sanden ble lenge gravd unna, men det ble stadig vanskeligere og i 1968 ga fyrfolkene opp og forlot fyret. Slik så det ut i 2003.
Siden sandklitten flyttet på seg og fyrtårnet sto etter hvert i fare for å rase i sjøen, synes mange det var for galt at fyrtårnet skulle forsvinne.
Det ble satt i gang en stor redningsaksjon og tårnet ble flyttet 70 meter fra havkanten. I dag står fyrtårnet igjen høyt og fritt og det er mulig å komme opp i tårnet.
Fra tårnet får du vid utsikt over den vindutsatte kysten og de enorme sanddynene i området rundt. Det sies at Sandklitten beveger seg ca. 20 meter om året.
Et annet fint turmål for folk som vil oppleve mer av hvordan sanden flytter på seg og begraver bygninger er Den tilsandede kirke ligger litt sør for Skagen.
Kirken ble bygget på 1300-tallet, men også her ble flyvesand et problem. På tross av iherdig graving, ble mesteparten av kirken dekket av sand og i 1795 ble kirken nedlagt. I dag er det bare kirketårnet som er synlig.
Rjåberg mile er Danmarks største sandklitte. Den imponerende sandhaugen som flytter på seg ligger også nesten helt nord på Jylland.
Rjåberg Mile ligger vest for RV40, men flytter seg stadig østover med kurs for veien og Kattegat.
Aller lengst nord på Jylland ligger Grenen og markerer grensen mellom Skagerrak og Kattegat. Den er også dannet av sand og nok et eksempel på at du ikke trenger dra til Sahara for å vandre i sand. Vårt naboland i sør kan by på flere opplevelser i den retningen.