Fem tips for en vellykket tur med campingbil:
1. Huskeliste før du reiser på bobilferie
- Sjekk først og fremst at du har riktig førerkortklasse! De fleste bobiler har en tillatt totalvekt på under 3,5 tonn, og da er det tilstrekkelig med førerkort klasse B. Hvis bobilen har tillatt totalvekt over 3,5 tonn, kreves tyngre førerkortklasse, for eksempel lett lastebil (C1). Husk altså at det er tillatt totalvekt som gjelder, ikke kjøretøyets egenvekt. Se bilens vognkort.
- Pakk lettest mulig, både av hensyn til totalvekt og det faktum at man sjelden har bruk for alt man pakker. Husk at det er mulig å vaske klær på bobilferien.
- Pakk rett inn i bobilen hvis mulig, fremfor å fylle opp bagger som senere tar opp plass. Utnytt klesskapene best mulig og brett klær pent sammen.
- Sjekk at du har alt utstyret du trenger, for eksempel på kjøkkenet - har ostehøvelen, potetskrelleren, pizzahjulet blitt med?
- Husk grill, eventuelt engangsgriller om du ikke har plass til grill. Husk grillutstyret slik at du får snudd kjøttet uten å brenne fingrene.
- Ha med underholdningsartikler. Kortspill, brettspill, iPad, bærbar PC eller lignende kan være fint å ha om det blir regnværsdager.
- Ta med noen oppbevaringsbokser til restemat, gjerne sammenleggbare slik at de tar minst mulig plass.
- Ta stilling til om dere vil ha soveposer eller dyner. Må dere pakke vekk senger på dagtid kan sovepose være et godt alternativ da de tar mindre plass.
- Ha med gode sko! Norge er et vakkert land med flott natur som bør utforskes!
- Liker du å sykle eller padle? Husk å ta med sykkel, kajakk eller kano.
Vel frem med NAF i ferien
Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.
2. Her kan du overnatte med bobilen
I Norge kan du i utgangspunktet overnatte hvor som helst med bobilen din, men det forutsetter at du tar hensyn til skilting på stedet. Vil du stå på privat grunn, må du ha eiers samtykke først.
På rasteplassene langs veien kan du stå i maks ett døgn. Er du NAF-medlem får du rabatt på campingavgiftene på 150 campingplasser gjennom campingsamarbeidet NAF Camp. Full oversikt over disse campingplassene finner du på nafcamp.no. Husk å opplyse om medlemskap ved ankomst!
Camping i Norge er Norges største campingguide, og denne kan du hente gratis hos NAF-sentre og på NAF camp-plasser landet rundt. Du kan også laste ned campingguiden her:
3. Hva gjør du om du får trøbbel på turen?
Skulle du få trøbbel med bobilen langs veien må du først gjøre det som er påkrevd, altså sette på nødblink, ta på refleksvest og sette opp varseltrekant lett synlig for andre trafikanter. På motorveien bør du også komme deg ut av bilen og på andre siden av autovernet, siden det skjer ulykker med havarerte biler som blir påkjørt bakfra.
Skaff veihjelp om du ikke kan løse problemet selv. NAF-medlemmer med veihjelp kan ringe NAFs alarmsentral, og må bare ut med en egenandel på 500 kroner for bobiler med tillatt totalvekt fra 5 til 7,5 tonn. Er bobilen under 5 tonn slipper du egenandel. Dersom bobilen ikke kan repareres på stedet, frakter NAF den til nærmeste verksted som er kompetent til å utføre nødvendige reparasjoner.
Dersom kjøretøyet må på verksted får du og dine passasjerer hjelp til å komme hjem eller til bestemmelsesstedet. Normalt dekkes overnatting på hotell inntil verkstedet har diagnostisert skaden på kjøretøyet.
Ved leiebil gjelder vanlig personbil, og basert på etterspørsel kan det være begrenset valgfrihet på biler.
Er du ikke NAF-medlem kan du kontakte forsikringsselskapet ditt.
4. Hit bør du dra på tur med campingbilen
Det finnes utrolig mange vakre steder i Norge. Enten du vil besøke klassiske turistmål som Geirangerfjorden eller mer skjulte perler, finnes det noe for enhver smak. Under finner du en liste over noen av stedene du ikke bør gå glipp av:
Lofoten
Vakre Lofoten må oppleves i midnattssol. Her er det kritthvite sandstrender, unike fiskevær og nydelig natur. Kjør nasjonal turistveg - det finnes en rekke campingplasser langs strekning. Kanskje du får sett nordlyset også?
Jotunheimen
Mektige Jotunheimen byr på en helt unik naturopplevelse, og bobilen kan du parkere på fantastiske utsiktspunkter - det er litt av en utsikt å våkne til!
Atlanterhavsveien
Legg bobilturen til en av verdens vakreste veistrekninger. Langs strekningen ute i havgapet mellom Molde og Kristiansund er det en rekke stopp som hver byr på sine unike opplevelser. Ta for eksempel et stopp i Askevågen, der du kan nyte en 360 graders panoramautsikt fra utkikkspunktet ytterst på moloen
Helgelandskysten
Ta Kystriksveien langs vakre Helgelandskysten, og da bør ikke fokuset være på å komme frem. Her er det mange idyllisk steder og et helt magisk øyrike i skjærgården. Liker du å padle, bør definitivt kanoen eller kajakken bli med hit!
5. Oppleve Europa med bobil?
Bak rattet på en bobil gjennom Europa har du stor frihet. Du trenger tross alt ikke å rekke innsjekking på et hotell eller avgangstidene til et tog eller fly.
Husk at du må være oppmerksom på ulike regler i landene du besøker. Eksempelvis er det ikke tillatt at bobiler over 3,5 tonn kjører fortere enn 100 km/t i Tyskland.
Fest et N-merke på bobilen. Det kan også være smart å skaffe et grønt forsikringskort, da det er påbudt i noen land.
Er du NAF-medlem kan du få rabatt på campingplasser i Danmark.